top of page

Dina Desančić

 

ČLAN

Dina Desančić, magistarka violine i majka dva dječaka, Mateje i Strahinje, rođena je 03.06.1988. godine u Baru.
 2002. godine završava nižu muzičku školu "Petar II Petrović Njegoš", kao lučonoša. Iste godine upisuje srednju muzičku školu za talente "Andre Navara" u Podgorici, koju završava 2006. godine, takođe kao lučonoša. Iste godine polaže prijemni na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao prva na rang listi gudača, u klasi profesorke Evgenije Kravceve, u čijoj klasi diplomira 2010. godine sa desetkom.
Učesnica je brojnih takmičenja i dobitnica mnogih nagrada od kojih su joj najdraže :
U solo kategorijama:
-Zlatna lira na republičkom takmičenju 1998. godine u Kotoru.
-Treća nagrada na saveznom takmičenju 1998. godine u Kotoru.
-Zlatna lira na republičkom takmičenju 2000. godine u Tivtu.
-Druga nagrada na saveznom takmičenju 2000. godine u Beogradu.
-Zlatna lira na republičkom takmičenju 2002. godine u Podgorici.
U kategoriji kamernih sastava:
-Prva nagrada u kategoriji dua na međunarodnom takmičenju "Tri vijeka muzike Vivaldija" u Beogradu.
-Srebrna lira u kategoriji kamernih dua na republičkom takmičenju 1998. godine u Kotoru.
-Srebrna lira u kategoriji kamernih dua na republičkom takmičenju 2000. godine u Tivtu.
-Zlatna lira u kategoriji klasičnih sastava na republičkom takmičenju 2001. godine u Kotoru.
-Prvo mjesto na republičkom takmičenju 2005. godine na Cetinju.
-Prva nagrada u kategoriji klavirskih trija na međunarodnom takmičenju "Davorin Jenko" 2009. godine u Beogradu.
-Prva nagrada i Laureat u kategoriji klavirskih kvinteta na 8. Međunarodnom takmičenju gudača, 2010. godine u Sremskoj Mitrovici.
Kao orkestarski svirač, za vrijeme srednjoškolskih dana bila je koncertmajstor gudačkog orkestra Srednje muzičke škole za talente "Andre Navara" u Podgorici, sa kojim je gostovala u Beču i Tirani, i član Crnogorskog revijskog orkestra. 2010. i 2011. godine izabrana je za koncertmajstora studentskih projekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bila je član Camerate academica iz Novog Sada. U  ovoj kategoriji najdraža joj je uloga koncertmajsatora, dodijeljena, kao dugogodišnjem članu festivalskog orkestra Kotor arta,  na 18. Don Brankovim danima muzike, pod dirigentskom palicom doajena muzičke umjetnosti sa ovih prostora, maestra Julija Marića. Imala je priliku da radi sa brojnim dirigentima, medju kojima su Darinka Matić Marović(Sr), Radovan Papović(Cg), Andrej Bursać(Sr), Željka Milanović(Sr), Luis Fernando Malheiro(Br), Nurhan Arman(Tu), Susanna Pescetti(It), Frank Fonkuber(Fr), Miroslav Homen(Hr), Tomislav Faćini(Hr)...
Dobitnica je nagrade Novosadskog Univerziteta, za ostvarenu ukupnu prosječnu ocjenu tokom osnovnih studija od 9, 86.
U periodu od oktobra 2010. do avgusta 2011. godine bila je violinista alternativnog i ekstravagantnog sastava iz Novog Sada, koji je bio kombinacija električnih gudačkih instrumenata i elemenata roka, latina, elektro svinga i tradicionalnih motiva Vojvodine i Balkana. Među značajnijim nastupima sa ovim sastavom su nastupi u operi i teatru Madlenijanum ,Sava centru u Beogradu, Cankarjevom domu u Ljubljani, hali Borik u Banja Luci, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Trgu u Budvi... 
Poslije ovog koncerta ponovo se posvećuje klasičnoj muzici i solističkoj karijeri i 1. decembra 2011. godine magistrira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Evgenije Kravceve, sa desetkom i jednim od najtežih djela violinske literature, Koncertom u d-mollu , Pjetra Iliča Čajkovskog. 
Članica je etno sastava „ Zora „ kao i „Almazian Symphony“ orkestra, koji predvodi čuveni Jermenski violinista Hačatur Almazian. Pored sjajnog koncerta u Moskvi koji su imali 2014. godine, imala je priliku da sa ovim sastavom u studiju Emira Kusturice snima muziku za njegov film „Cool Water“, koji je producirao Dzoni Dep, kao  i da bude dio prvog cd-a koji je sniman u studiju u Parizu i izdat od strane Sony Music-a 2012. godine, pod nazivom „Envole Moi“.
   2012. godine vraća se u rodni grad i započinje pedagošku karijeru u ŠOMO "Petar II     Petrović Njegoš" u Baru i ŠOSMO za talente "Andre Navara „ u Podgorici. 
       Kao autor u popularnom cross over muzičkom pravcu, inspirisana dvogodišnjom saradnjom sa rock grupom „ Akademia „  oprobala se 2017. godine, kompozicijom „ Kamena simfonija „ za koju je, zahvaljujući sjajnoj saradnji sa menadžmentskim timom „ Porto Montenegra „ iz Tivta  i umijećem „ Bubulj produkcije“ iz Bara, urađen spot, koji je, po mišljenju mnogih gledalaca, jedna od najljepših razglednica naše zemlje. 
Sa kolegom Safetom Drljanom osnovala je 2013. godine sastav „ Duo Classico „, sa kojim uspješno, već dugi niz godina, koncertira kako u zemlji tako i u inostranstvu. Imali su priliku da nastupe u svim gradovima naše zemlje ali i da istu predstave na scenama širom svijeta, među kojima su Ankara, Zagred, Ljubljana, Sarajevo, Beograd, Fetije... Među najznačajnijim nastupima  izdvajaju koncert u „ Crnogorskom narodnom pozorištu „, 2018. godine, gdje su se predstavili sa svojim  najznačajnijim projekatom, Vivaldijeva „ Četiri godišnja doba „,. Ovim nastupom su postali prvi umjetnici u našoj zemlji koji su ovo djelo, jedno od najtežih u klasičnoj literaturi, odsvirali u aranžmanu za violinu i harmoniku. Karakteriše ih jedinstveni, urbani aranžmanski pristup kako klasičnoj tako i popularnoj muzici, zbog čega su među publikom prepoznati kao pravo osvježenje na crnogorskoj umjetničkoj klasičnoj sceni. 

Među važnijim trenutcima u dosadašnjoj karijeri izdvaja intervju sa doajenom jugoslovenskog novinarstva, g-dinom Goranom Milićem u 11. epizodi serijala  o našoj zemlji, „ Al Jazeera Balkans „.
 

32104939_10216102185857239_5620303455181
bottom of page