top of page

Na humanitarnoj aukciji Rotary kluba Bar prikupljeno 21 200 EUR!

Rotary Club Bar sinoć održao online donatorsko-aukcijsko veče pod nazivom UDAHNI život za prikupljanje sredstava za Global Grant projekat donacije opreme Opštoj bolnici Bar i Kliničko bolničkom centru Crne Gore i edukaciji o preeklampsiji i eklampsiji.

Vrijednost projekta je 65 000 eura.

Zahvaljujući našim prijateljima iz Rotary Distrikta 2483 @rotarydistrict2483 , Rotary braći iz Bosne, Hrvatske i Slovenije, našoj braći i sestrama Rotarijancima iz crnogorskih klubova, kao i nevjerovatnim donacijama naših članova uspjeli smo da sakupimo 21 200 eura i time se podignemo na 85% skupljenih sredstava.

Program je vodio fenomenalni Branko Ilić, vanredni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti uz tehničku podršku Studija Petović.

Posebnu zahvalnost dugujemo Opštini Bar koja je donirala 5000 eura, time prepoznavši važnost našeg projekta i dugoročnu dobrobit koju donosi očuvanju zdravlja naših sugrađana, a posebno majki i beba.

Dobar dio sredstava projekta, pored nabavke aparata biće usmjeren na edukaciju o preeklampsiji i eklampsiji – potrudićemo se da dopremo do što više trudnica, mladih žena i djevojaka kako bismo im ukazali na simptome i dijagnostiku rizičnih trudnoća i opasnosti od komplikacija koje mogu dovesti i do fatalnih ishoda.

Radi se o najznačajnijoj trudničko-porodiljskoj komplikaciji od koje godišnje u svijetu umre oko 500.000 beba i 76.000 majki. Cifre u Crnoj Gori i Srbiji su takođe poražavajuće i, nažalost, u svijetu se bilježi tendencija rasta.

Na aukciji su se prodavali dresovi naših poznatih sportista Stevana Jovetića, Stevana Miloševića, Nemanje Bjelice, Jasne Šekarić.

Djela čuvenih umjetnika – Muharema Muratovića, Olje Ivanjicki, Zdravka Krulje i Nenada Boškovića.

Prodavala su se i barska maslinova ulja, dok je najveću cijenu na aukciji 1000 eura postiglo ulje od Stare masline 300 ml, prva kontrolisana berba, donacija Opštine Bar.

Nadamo se da ćemo uz pomoć naših prijatelja iz privrede, koji su nas i do sada pomagali, uspjeti da prikupimo preostala finansijska sredstva.

#rotaryclub #rotaryproject #rotaryworld #rotarymontenegro #rotarycrnagora #rotaryinternational #preeclampsiaawareness #eclampsia #preeclampsiasurvivor #preeclampsia


0 comments
bottom of page