top of page
USAID.png
Rotary logo 2018- pdf.png

Ovu stranicu obezbjedio je Rotary klub Bar uz pomoć inicijative Rotary Internacionala i USAID-a - Hearts of Europe, brojnih Rotary klubova, humanista, društveno odgovornih kompanija i institucija iz Crne Gore i okruženja. Decembar 2021.

Preeklampsija

Znaš li šta je preeklampsija, eklampsija, HELLP sindrom?

Komplikacije u trudnoći koje su vodeći uzrok smrtnosti majke i fetusa

Pogađa 2-8% trudnica

Globalni zdravstveni problem

Edukuj se

Uradi skrining na preeklampsiju

 

Simptomi:

 

 

 

Preeklampsija je stanje koje se javlja isključivo u trudnoći i to najčešće u drugoj polovini trudnoće. Karakterišu je izrazito visok krvi pritisak, otoci ekstremiteta i lica, problimi sa radom jetre i bubrega trudnice i anemija.

Uzrok pojave ovog stanja je nepoznat, ali povezuje se sa preopterećenjem organizma za vreme trudnoće. Teži oblik može ugroziti i bebu i majku jer dolazi do problema po rad jetre i bubrega žene, anemije, a u najtežem obliku, i do smrtnog ishoda

ovo stanje se razvije i kod žena koje pre trudnoće nisu imale problema, ali je češće kod žena koje su pre trudnoće imale visok pritisak, šećernu bolest ili neko oboljenje bubrega. isto tako, češće će do nje doći kod starijih trudnica, žena koje su i u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju i kod žena koje imaju višeplodnu trudnoću.

 

Kako dolazi do preeklampsije?

Najčešće se javlja u periodu drugog trimestra trudnoće, tačnije između 14. i 26. nedjelje, ali dešava se i da se ona pojavi i nešto kasnije, posle 34. nedjelje.

Rana preeklampsija ukazuje na to da je u pitanju teži oblik oboljenja i uglavnom zahtjeva prijevremeni porođaj kako se zdravlje majke i bebe ne bi dodatno pogoršalo ili čak završilo sa fatalnim posledicama.

Važno je reagovati u što kraćem roku nakon dijagnoze rane preeklampsije jer se ona progresivno pogoršava kako trudnoća odmiče.

 

Koji su simptomi preekplampsije?

Prvi simptomi preeklampsije su blago povećan pritisak, kao i povećana količina proteina u urinu. Većina budućih majki sa preeklampsijom nikada ne iskusi ništa više od blago povećanog pritiska. Postoje i drugi simptomi koji mogu da ukažu na pojavu preeklampsije, kao što su: uporna i jaka glavobolja, izraženo zamućen vid, slabo mokrenje, gubitak svijesti. Jedan od vodećih uzroka smrtnosti majke i fetusa u trudnoći je upravo preeklampsija, zbog čega je važno informisati se na vreme i sprovesti adekvatnu terapiju.

Posledice preeklampsije

 

Posledice preeklampsije mogu biti tragične, jer je upravo ova komplikacija u trudnoći vodeći uzrok smrtnosti kako majke tako i fetusa. Zanemarivanje preeklampsije u trudnoći ne mora nužno dovesti do tragičnih posledica, ali može dovesti do moždanog udara, oslabljenog rada srca, smanjenja funkcionalnosti jetre i bubrega, edemapluća, slepila, hellp sindroma...

Najčešće komplikacije trudnoće kod fetusa, koje nastaju kao posledica preeklampsije su: slabo napredovanje ploda (intrauterusni zastoj u rastu ploda), potreba za prevremenim porođajem zbog ugroženosti ploda i/ili trudnice, komplikacije usled nezrelosti novorođenčeta uzrokovane prevremenim rađanjem, prevremeno odvajanje posteljice (abrupcija) i smrt ploda u materici.

Kako sprečiti preeklampsiju?

 

Najbolji način da se spreči preeklampsija jeste preventiva, kao i za većinu drugih ozbiljnih oboljenja. u ovom slučaju preventiva je zdrav način života, pravilan režim ishrane i uspostavljanje drugih navika koje doprinose boljem kvalitetu životatrudnice. Trudnicama se preporučuje uravnotežena ishrana i raznovrsnost namirnica: sveže voće i povrće, jaja, mlečni proizvodi, meso, riba, žitarice. osim toga, preporučuje se i redovna, ali umerena fizička aktivnost, u skladu sa kondicijom i fizičkom spremnošću trudnice. lagana šetnja i svež vazduh su dovoljni.

Pored toga što trudnice same za sebe mogu uraditi kako bi sprečile pojavu preeklampsije, deo preventive je i redovan lekarski pregled. Svaki simptom bi trebalo proveriti jer od zdravlja trudnice zavisi i zdravlje bebe u stomaku

Šta je eklampsija?

 

Eklampsija predstavlja teži oblik preeklampsije i veoma ozbiljnu komplikaciju u trudnoći. Ispoljava se nizom naglih i nevoljnih trzaja čitavog tela, gubitkom svesti, otocima na licu i telu, a nakon toga i poremećajima u funkciji određenih organa - bubrega, jetre, pluća, srca, mozga. sve ovo je najčešće praćeno bolom u gornjem abdomenu. Nakon što se dijagnostikuje eklampsija potrebno je odmah reagovati adekvatnom terapijom i lekovima namenjenim za ovu vrstu komplikacije u trudnoći. takođe, istog momenta se prekida trudnoća sa ciljem da se spase i majkai beba.

Hellp sindrom

Najozbiljnija komplikacija u trudnoći je tzv. hellp sindrom. u pitanju je problem nastao usled mnogobrojnih faktora, ali najverovatnije kao posledica teške, ali ne i lečene preeklampsije.

hellp sindrom se manifestuje kroz anemiju koja nastaje zbog raspadanja crvenih krvnih zrnaca, povećanjem koncentracije enzima jetre, smanjenjem broja trombocita i drugim simptomima, kao što su bol u gornjem abdomenu, mučnina i povraćanje, dijareja i visok krvni pritisak.

Preeklampsija i eklampsija u brojkama

Preeklampsija se razvija u 2-8% trudnoća. nešto češće kod blizanačke trudnoće kod koje sa javlja u 14 % slučajeva.

Verovatnoća da će se preeklampsija ponoviti u drugoj trudnoći kreće se oko 18 %

eklampsija: 1,4% svih porođaja

smrtnost:

➢ 76 000 žena

➢ 500 000 beba                svake godine!

FIGO – međunarodna federacija ginekologije i akušerstva

Mаја 2019, FIGO je objavio smjernice za borbu protiv preeklampsije i poziva sve žene da prođu skrining u prvom tromjesječju. Ovaj poremećaj čini jednim od vodečih uzroka majčinog i perinatalnog morbiditeta i mortaliteta u svijetu. Očekivani životni vijek žena kod kojih se razvije prijevremena preeklamsija smanjuje se u proseku za 10 godina. Rešavanje hipertenzije i preeklampsije je kritična dimenzija u smanjenju majčinih i perinatalnih rizika i sprečavanju dugoročnih nezaraznih bolesti. hipertenzija i preeklampsija brzo postaju prioritetno globalno zdravstveno pitanje s obzirom na značajan negativan doprinos zdravlju majki i novorođenčadi. FIGO poziva države da izvrše pregled svih žena u prvom tromjesječju, integrišući procenu rizika od preeklampsije kao sastavni dio osnovnog protokola za procenu prvog tomjesječja.

Skrining na preeklampsiju ovaj metod nam omogućava da veoma rano u trudnoći, već krajem prvog trimestra, dođemo do informacija o tome, koje trudnice imaju povećan rizik da ispolje ovaj poremećaj. time se stiču uslovi da se adekvatnim praćenjem, uz intenzivan nadzor, blagovremeno pristupi lečenju, čime se učestalost komplikacija može smanjiti

vreme skrininga na preeklampsiju se poklapa sa periodom kada se radi i skrining prvog trimestra (“dabltest”), a to je između 11 i 14 nedelje trudnoće

kako se skrining radi?

• ultrazvučno se mere protoci kroz materične krvne sudove (aa. uterinae) na standardizovan način

• meri se srednji arterijski pritisak na standardizovan način

• meri se visina i težina, na osnovu kojih se određuje indeks telesne mase (bmi),

• uzimaju se specifični anamnestički podaci od trudnice

• određuje se nivo specifičnih hormona iz krvi trudnice

za svaku pacijentkinju se procijenjuje individualni rizik za ispoljavanje preeklampsije.

Kao dio Global Grant projekta "Udahni život" Rotary klub Bar obezbjedio je 180 besplatnih skrining testova na preeklamspiju u saradnji sa Poliklinikom dr Vuksanović.
Preeklampsija je najveći uzrok smrti kod trudnica i beba u svijetu i ovaj test jedini je siguran način da se otkrije da li kod određene trudnice postoji vjerovatnoća da se razvije preeklampsija i kasnije eklampsija.
Pozivamo sve trudnice da se testiraju i sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih beba.  

Untitled-2.png
trudnica-kod-lekara-1200.jpg
trudnica-bol-1200.jpg
bottom of page